Zollhaus
Appartment and Commercial Building

The new Zollhaus consists of a continuous building volume, which is interrupted by a staggered incision along the railway line at the level of Mattengasse. This firstly formulates a raised head-end facing Langstrasse and secondly “invites” the public space above the cascade into the building, while also creating a spatial reference to the quarter. The compact form allows the development of a square on the station side. Two projections – one at the eastern and one at the western end of the building – mark the entrances to the public programmes inside and provide a covered space below. The terraced area forms the heart of the cooperative concept and is a green oasis in the inner-urban space. The street area of Zollstrasse enters into the building on several levels, continuing there as a rue intérieure, where it accommodates semi-private elements such as post-boxes and a laundry. Various new housing typologies sound out the possibilities of long-term, transformable cooperative uses.

  • Location: Zurich, Switzerland
  • Client: Baugenossenschaft Kalkbreite, Zurich, Switzerland
  • Competition: Single-stage project competition in open procedure, 3rd rang, 2015
  • Planning: 2015
  • Team: Francisco Ferrandiz, Amadeo Linke (PL), Sara Bucci, Reto Studer, Vincent Weipert
    Floor area: 14'600 m2 SIA 416
    Building costs: CHF 50 Mio.
    Structural engineer: Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Zürich
    Building services: Raumanzug GmbH, Zürich
    Building physics: Raumanzug GmbH, Zürich
    Visualization: obra, Zurich
    Status: Competition

Zollhaus · Zurich, Switzerland · 2015

1013 zollhaus 1
1/17
1013 zollhaus 2
2/17
1013 zollhaus 3
3/17
1013 zollhaus 4
4/17
1013 zollhaus 5
5/17
1013 zollhaus 6
6/17
1013 zollhaus 7
7/17
1013 zollhaus 8
8/17
1013 zollhaus 9
9/17
1013 zollhaus 10
10/17
1013 zollhaus 11
11/17
1013 zollhaus 14
12/17
1013 zollhaus 15
13/17
1013 zollhaus 16
14/17
1013 zollhaus 17 2
15/17
1013 zollhaus 18
16/17
1013 zollhaus 19
17/17
Zollhaus